Problem z internetem

1
Technicy-magicy, rozkimać to.

Posiadam radiówkę 4 mb/s; router TP-Link TL-WR543G. Z nim podłączony jest stacjonarny pecet kablem oraz laptop przez WiFi. Problem polega na tym, że prędkości pobierania na lapku miałem mniejsze anieżeli na stacjonarnym. Bez względu na serwer. O ile na stacjonarnym ta prędkość to ok. 550 KB/s (czyli tyle ile powinno być), to na lapku wachało się to od 40-60 KB/s, maksymalnie do 150. Myślałem, że to problem z WiFi, więc podłączyłem lapka z routerem kablem i niestety to samo. Resetowałem ruter, ustawiałem od nowa - nic. Myślę - coś z lapkiem. Ale nie, bo w drugim mieszkaniu mam internet 25 mega przez router i tam na tym samym lapku wszystko jest w porządku. Najlepsze jest to, że przełączając z powrotem kabel Ethernet z lapka do stacjonarnego coś się zjebało i obecnie problem występuje również na stacjonarnym (tak jakby się 'zaraził' poprzez kabel :P).

Jakieś pomysły? Czy chociaż wskazanie czy to wina routera czy może coś po stronie usługodawcy?

Dodam, że problem występuje tylko ze ściąganiem plików (przez przeglądarkę, IDM etc.). Na rozmaitych speedtestach, strumieniach wideo na obu kompach wszystko gra (czyli jest te 4 mega).

PC stacjonarny - Windows XP SP3; laptop - Windows 7 SP1.

Re: Problem z internetem

4
czarnykapitan pisze:kiedyś miałem stary router wifi co maks wyciągał 1000kb/s choć na stacjonarnym szło 3000kb/s po prostu router miał ograniczenie i kupiłem nowy :)
U mnie wcześniej wszystko śmigało, problem pojawił się z tydzień temu, więc to nie wina starego sprzętu.
H4ns pisze:podłącz sobie prawdziwy internet, na radiu najlepiej odbiera Radio Maryja :P
Gdybym tylko miał inną alternatywę, już bym to zrobił :P

Re: Problem z internetem

7
czarnykapitan pisze:spróbuj w Windowsie opcji przywracania systemu a jak nie to zostaje ci przeinstalować system
Próbowałem i dupa. Zresztą tak jak pisałem - w drugim mieszkaniu mam neta 25 mega i tam łącze na tym samym lapku śmiga, więc to raczej nie wina lapka.
aCv82 pisze:Z radiowym gównem jest tak ze prędkości się wahają się w związku z np. warunkami atmosferycznymi. A jeżeli występuje problem ze ściąganiem to także może być wina hosta z którego pobierasz :)
Hosty testowałem różne. Zresztą mam konto na uploaded.net i na UPC ciągnie mi 3 MB/s cały czas, to tym bardziej powinien wyciągnąć te marne 550 KB/s.

Chyba jednak tak jak mówisz - problem leży w radiówce i usługodawcy, bo wina hardware/software po mojej stronie - jaka by nie była - po prostu tutaj nie pasuje :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Internet i sieci”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron